субота, 16. април 2016.

Mokele-Mbembe





Mokele-Mbembe je navodno kriptid iz jezera Tele u Republici Kongo, koje se pojavljuje u mitologiji afrički plemena. Ovo stvorenje je po izgledu slično kriptidima Amaliju i Nsangi.


Ime ovog bića dolazi iz Lingala jezika što u prevodu znači "onaj koji zaustavlja tok reke".



Opisuje se kao dinosaur iz grupe Sauropoda. Ovo biće je vodozemni biljojed koji nastanjuje močvarna područja.



Brojne ekspedicije su provedene u Africi u potrazi za Mokele-Mbembeom. Iako se u nekoliko ekspedicija navelo da su istrživači imali bliske susrete sa ovim bićem, niko nije bio u stanju da obezbedi neoborive dokaze da ovo stvorenje postoji.



1776. godine Mokele-Mbembe se prvi put spominje u zapisima, po svom imenu, od strane francuskog misionara Abe Lijeven Bonaventir u knjizi "Istorija Loanga, Kakonga i drugih kraljevstava Afrike" ("History of Loango, Kakonga, and Other Kingdoms in Africa"). On napisao da je video ogromne tragove stopala od nepoznatog, veoma velikog bića za kojeg su lokalni domorodci tvrdili da se radi o Mokele-Mbembeu.



1909. godine Paul Graz je izjavio kako je video stvorenje koje je opisao kao dinosaura iz grupe Sauropoda. Te godine je i Džo Menges rekao da je video stvoranje slično brontosaurusu. Takođe, iste godine, Mokele-Mbembe se spominje u autobiografskoj knjizi "Zveri i ljudi" ("Beasts and Men"), slavnog lovca na veliku divljač Karla Hagenbeka. On navodi da je čuo zvukove neobičnog bića za kog se navodi da se opisuje kao "polu slon - polu zmaj";



Iz 1913. godine dolazi još jedan izveštaj. Dolazi iz spisa njemačkog kapetana Ludviga Frajhera von Štajna zu Lausnika. On je čuo priče o ogromnom reptilu za kog se tvrdi da živi u džungli, i u svom zvaničnom izveštaju je uključio opis ove zveri;

Bilo je još jako puno navodnih viđenja a zadnje se desilo 2012.

Нема коментара:

Постави коментар